RUSKIG – VILL HA JOBB

Posted on

Under många år gjorde jag kontaktannonser åt människor som sökte en partner.

Det gick inget vidare. Ingen, vill jag påstå, fann kärleken på det sättet.

Efter ett par år fann jag projektet meningslöst och trist.

Jag och en kollega satt en vacker dag och läste om en jobbdesperat man som med en rätt tarvligt tecknad skylt satt sig på tågstationen i Lund, och sökte jobb. Jag tror texten var just; ”Jag vill ha jobb!” Han fick väldigt mycket positiv respons på detta enkla men annorlunda grepp. Inte minst mängder av jobberbjudanden.

Där och då, i samtal med kollegan, föddes idéen att skippa dejtinggraffitin och istället hjälpa arbetssökande att få jobb. Eftersom hon själv var arbetslös så var första projektet gjutet. Ett par timmar senare gick vi till centrala Malmö och gjorde en 2.5X6 meter stor ”Jag Vill Ha Jobb”- målning. Till skillnad från dejting annonserna, som jag gjorde själv, ville jag också att den jag arbetade med, skulle aktivt delta, och hjälpa till att genomföra/måla verket. Både för att det är roligare men även för att visa lite, som sagt, aktiv och ambitiös vilja.

Resultatet blev makalöst. Helt fantastiskt faktiskt. Hon fick jobb! (Detta var 2009 och hon jobbar fortfarande kvar och stortrivs.)

Sedan dess har jag gjort så många jobbmålningar jag kunnat. Ingen av de arbetssökande har ersatt mig. Ingen annan heller. (Varför jag nämner detta är för att en annons fick mycket kritik då någon menade att det var för jävligt att bara rika ungdomar kan betala en konstnär för att få hjälp på detta sätt. Personen hade missuppfattat hela projektet. Ingen har betalat en krona. Jag har gjort detta fullkomligt ideelt.

Syftet, i grund och botten, är att om alla som har en etablerad tillvaro, satte sig ner i ett par timmar och funderade ut hur hen kunde hjälpa någon till arbete, studier, praktik eller annan sysselsättning så skulle det vi idag kallar arbetslöshet blott vara ett minne inom en månad.

Se Ruskig måla live på Rica Hotel Stockholm på söndag mellan 18:00 – 20:00 mer information här!

Välkommen på Ruskigs vernissage den 8e maj från 18:00 mer information här!